donderdag 31 maart 2016

De techniek van... Darkrides


Bijna ieder park heeft wel een darkride, maar wat zijn de verschillende soorten en hoe werken ze?

Een darkride is een overdekte rondrit waarbij je als bezoeker verschillende scenes rond een bepaald thema te zien krijt.

Een dark water ride is een darkride waar de bootjes langs verschillende scenes varen in een kanaal. Er zijn 2 soorten, de ene soort werkt met een stroomversnelling en de andere met een kabel. Bij de stroomversnelling varen de boten door middel van een kunstmatige stroomversnelling. Bij de soort met de kabel ligt er een stalen kabel op de bodem van het kanaal die de boten doet bewegen (tow boat ride).


Bij een hangende darkride (zoals peter pan's flight in Disneyland) zit je in gondels die vasthangen aan een rails boven je. Bij dit type darkride liggen de scenes dus vaak onder het voertuig waardoor je de indruk krijgt dat je vliegt.

In een interactieve darkride (zoals the challenge of tutankhamon in Walibi) krijgen de bezoekers een laserpistool om zoveel mogelijk langs de baan opgestelde doelwitten te raken. Bij sommige interactieve darkrides gaan de winnende darkrides naar een extra gedeelte.


Het darkride-type omnimover is eigenlijk een vervoerssysteem waarbij alle voertuigen aan elkaar bevestigd zijn (zoals buzz lightyear laser blas in Disneyland Parijs). Het is meestal mogelijk dat de voertuigen om hun eigen as kunnen draaien.


Een trackless darkride (zoals Ratatouille in Disneyland Parijs) is een darkride waarbij er geen spoor zichtbaar is. De voertuigen navigeren door het gebouw aan de hand van magnetische sporen in de vloer of een speciaal soort GPS-systeem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

iedereen